Kauppakeskus Veskassa mittava energiaremontti


Kauppakeskus Veskassa aloitettiin kesällä 2018 mittava energiaremontti, jonka Meijou toteutti. Remontin tavoitteena oli saavuttaa merkittäviä energiasäästöjä, leikata yli puolet hiilidioksidipäästöistä ja ottaa isoja askelia kohti energiaomavaraisuutta ja vastuullisuutta.

Meijou rakensi kiinteistölle maalämpöjärjestelmän sekä saneerasi ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmän. Lisäksi rakennettiin lämmöntalteenottojärjestelmä, jonka avulla hyödynnetään ravintoloiden keittiöistä tulevaa ylilämpöä kiinteistön lämmitykseen. Rakennusautomaatiojärjestelmä päivitettiin, jolla pystytään mm. säätämään tarpeen mukaista ilmanvaihtoa tiloihin sekä pitämään sisäilma laadukkaana. Liiketiloihin lisättiin antureita, joilla tarkkaillaan jatkuvasti tilojen lämpötiloja sekä hiilidioksidipitoisuuksia. Kiinteistön sähkötekniikka saneerattiin sekä sisävalaistus päivitettiin energiatehokkaaseen DALI-ohjattuun LED-valaistukseen.

”Energiaremontti oli pitkän työn tulos ja ylitimme kaikki asettamamme tavoitteet. Uskon, että̈ tällä ilmastoteolla on merkittävä vaikutus koko Pirkkalan alueella ja seisomme ylpeänä lopputuloksen takana”, kertoo Meijou Oy:n talotekniikkajohtaja Tomas Salonen.

Maalämmöllä ja aurinkovoimalla kohti hiilineutraalia energiaomavaraisuutta

Kallio- tai maaperästä saatavalla lämmitys- ja viilennysenergialla saavutetaan noin 90 prosenttinen hiilidioksidipäästöjen leikkaus, sillä energiatuotanto on lähes täysin hiilineutraalia ja uusiutuvaa. Maalämmön hyödyntäminen lisää Suomen energiaomavaraisuutta sekä vähentää samalla energiariippuvuutta.

Vaikka sähkön hinta on tällä hetkellä korkea, on geoenergian käyttö kiinteistöjen energiaelinkaaren puolesta kannattavaa. Veskaan valmistui kesällä 2023 Pirkkalan suurin aurinkovoimala. Veskan katolle rakennettu aurinkopaneelikenttä on yli 10 000 neliön laajuinen, ja se tuottaa vuositasolla 800 megawattituntia sähköä. Määrä vastaa noin 4 000 000 sähköautolla ajetun kilometrin kulutusta ja Veskan tapauksessa aurinkovoimala kattaa yli 60 prosenttia kiinteistön ylläpidon sähkönkulutuksesta. Investoinnin ympäristövaikutukset ovat merkittävät, sillä aurinkovoimalan arvioidaan saavuttavan noin 65 000 kilon vuosittaisen hiilidioksidipäästöjen leikkauksen.

Pirkkalan kunta on asettanut tavoitteen kasvihuonepäästöjen vähentämiseen 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Suurin päästövähennyspotentiaali Pirkkalassa on kiinteistöjen energiataloudessa.

”Haluamme olla mukana energiatalkoissa sillä rakennusliikkeenä meillä on merkittävä vastuu tulevaisuuden kasvihuonepäästöjen minimoimisessa. Tavoitteenamme on, että kauppakeskus Veska on lähes hiilineutraali kauppakeskus vuoteen 2030 mennessä”, Salonen summaa

Ota yhteyttä

Marko Kuusisto

Marko Kuusisto
Toimitusjohtaja
+358 40 555 5413

Juuso Järvelä

Juuso Järvelä
Projektijohtaja
+358 40 741 1751

Kaikki yhteystiedot