PadelOne Arenan saneeraus


Nokialle valmistui elokuussa PadelOne Arena, josta tuli suurin padelin kansainvälistä World Padel Tour -turnausta varten rakennettu hallikokonaisuus. Turnaus saavutti yhdeksän päivän aikana 10 000 kävijämäärätavoitteensa, ja nyt areena on valmis palvelemaan monipuolisesti eri yleisötapahtumissa, esimerkiksi urheilu-, yritys- ja musiikkitapahtumissa. Rakentamisesta vastasi tamperelainen rakennusliike Meijou Oy.

PadelOne Arena rakennettiin Nokian Pitkäniemeen, kahteen vanhaan urheiluhalliin, jotka olivat aiemmin käyttökiellossa. Rakentamisessa hyödynnettiin kierrätysmateriaaleja, jotka rakennusliike on kerännyt talteen työmailtaan ympäri Pirkanmaan.

”Konseptoimme rakennustavan Pyttipannu-metodiksi”, Meijoun toimitusjohtaja Marko Kuusisto naurahtaa. ”Pyttipannuhan on ruokien aatelia, jossa hyödynnetään muuten roskiin meneviä, hyviä ainesosia. Olemme käyttäneet hallihankkeessa mm. uudis- ja saneerauskohteiltamme ylijääneitä, hyväkuntoisia ovia, wc-kalusteita, uudelleen käytettäviä ulkoseinäelementtejä, lattia- ja seinälaattoja ja sähkökiskoja. Alueen näyttävät pihat rakennettiin suurilta osin käytetyistä pihakivistä ja terassialueet päällystettiin aiemmin jalkapallokäytössä olleilla vihermatoilla. Myös kolmasosa katsomorakenteista oli kierrätettyjä. Jopa IV-koneen runko on käytetty ja valjastettiin uudella tekniikalla palvelemaan areenaa”, Kuusisto kertoo.

Rakennusalalla iso vastuu ympäristönmuutoksen hillitsemisessä

Rakennettu ympäristö aiheuttaa jopa kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, joten sen päästöjen vähentämisellä on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Se on myös suuri mahdollisuus, sillä alan prosesseja parantamalla, vanhan rakennuskannan saneerauksella ja energiatehokkaalla uudisrakentamisella voidaan saada aikaan merkittäviä edistysaskeleita ympäristönmuutoksen hillitsemissä.

”Tottahan se on, että halvempaa olisi varmasti ollut purkaa vanhat hallit ja rakentaa uudet tilalle ja heittää ylijääneet rakennustarvikkeet roskalavoille. Mutta me tunnistamme rakennusliikkeenä oman vastuumme hiilijalanjäljen pienentämisessä. Näemme asian niin, että kun nähdään vähän enemmän vaivaa, voidaan tehdä suuri palvelus ympäristölle.”

”Meijoun yksi arvoista on kestävyys ja se olisi vain sanahelinää, jos emme toteuttaisi sitä käytännössä”, Kuusisto summaa.